top of page
Samen-zwerfafval-opruimen-met logo.jpg

Zwerfafval

 

Succesvol opruimen van zwerfafval


Sinds 2016 regelt Stichting Duurzaam Rivierenland samen met Avri en de gemeente Tiel het opruimen van zwerfafval. Dit gebeurt onder de naam: Tiel, supporter van Schoon. Gedurende deze periode is het aantal vrijwilligers gestegen van 30 naar 500 en is het aantal opgehaalde zakken zwerfafval gestegen tot 5000 per jaar. Alle opgehaalde zakken zwerfafval worden door SDR nauwkeurig gemonitord en geadministreerd: zo weten de gemeente, Avri en wij precies hoe het ervoor staat met het zwerfafval. Los van alle grafieken: je ziet het ook op straat!

 

Individuele vrijwilligers

Als je het leuk vindt om mee te helpen kun je via Stichting Duurzaam Rivierenland de benodigde materialen in bruikleen krijgen: een fluorescerend geel hesje, een grijper en handschoenen. Ook krijg je de groene vuilniszakken met een opdruk van ‘Tiel, supporter van Schoon’ mee. Je bepaalt zelf waar en hoe vaak je vuil op wilt gaan ruimen. Avri haalt de door jou gevulde zakken op, je hoeft alleen maar door te geven waar ze staan. De jarenlange prettige samenwerking heeft ertoe geleid dat als je ’s middags voor 12.00 uur belt, dat de zakken dan voor 18.00 ’s avonds opgehaald zijn.

Wil je meedoen? Bel, mail of kom langs: we vertellen je graag alle ins & outs!

 

Groepen

Mogelijk zijn er in jouw omgeving ook al vrijwilligers die zich verenigd hebben in een gezamenlijke vuil-opraap-groep. Als je het leuk vindt kun je je daarbij aansluiten. Als je het liever individueel aanpakt is dat ook prima. 

Verenigingen & scholen

Voor verenigingen en scholen bestaan er speciale regelingen en mogelijkheden om er ook iets mee te verdienen. Als jullie daar interesse in hebben: neem contact met ons op! Verschillende scholen in Tiel gaan regelmatig op stap met de leerlingen om zwerfafval op te ruimen. Ook voor scholen regelen wij alles!

Tiel in 1 dag Schoon

Natuur & Milieu Educatie Tiel heeft in oktober 2021 – in samenwerking met Rijkswaterstaat en Rubbiz Foundation - een groot project georganiseerd waarbij 15 basisscholen van Tiel met de groepen 6, 7 & 8 geholpen hebben om Tiel in 1 dag schoon te krijgen. Meer dan 1000 leerlingen, ca. 100 studenten van Yuverta groenopleidingen uit Geldermalsen en Velp en 15 vrijwilligers van SDR hebben geholpen.  De dag was een groot succes en wordt ook in 2022 georganiseerd.


 

Een schoner Tiel

Tiel wordt – mede dankzij de hulp van onze ca. 500 vrijwilligers – telkens schoner. Dat ziet er allereerst natuurlijk veel mooier uit. Mensen blijken zich ook prettiger en veiliger te voelen in een opgeruimde stad.

 

Daarnaast is het ontzettend belangrijk voor het milieu. Het afval dat op straat ligt komt anders algauw terecht in het oppervlaktewater. Langzamerhand valt het plastic afval daar uit elkaar in heel kleine deeltjes (micro-plastics) die uiteindelijk ook in de voedselketen terechtkomen. Het gaat dus om veel meer dan alleen maar ‘onze stad netjes houden’!  

Waarom?

Er ligt zóveel afval op straat, dat de Gemeente dit natuurlijk niet alleen kan oplossen. Vandaar dat Stichting Duurzaam Rivierenland al jaar en dag vrijwilligers faciliteert om het zwerfafval op te ruimen.

 

Via lessen en projecten van Natuur & Milieu Educatie hopen wij er een steentje aan bij te  dragen dat de nieuwe generaties zich van jongs af aan bewust zijn van het zwerfafvalprobleem en er niet over zouden dénken om iets op straat achter te laten.   

Hoe?

Stichting Duurzaam Rivierenland ondersteunt vele inwoners van Tiel en o.a. scholen die zich actief inzetten voor het schoonhouden van de stad. Dit doen we door:

  • het uitlenen van de benodigde materialen.

  • je in contact te brengen met een actieve groep in jouw buurt – als je dat wilt.

  • te regelen dat de AVRI het verzamelde afval bij je komt ophalen.

  • het organiseren van grotere acties zoals ‘Tiel in 1 dag schoon’.

bottom of page